Coronamaatregelen
en ons werk

Door
Wim de Jongh - Projectleider bij GB&O
Datum:
Delen:
Share on linkedin
Share on email

Projectleider bij GB&O, Wim de Jongh, legt uit dat het werk in coronatijd anders verloopt dan normaal. Mensen gaan anders met elkaar om door alle maatregelen. Zijn er in deze tijd meer collega’s ziek op de werkvloer?

Hoewel ons werk niet in het nieuws is geweest de afgelopen maanden – we werken niet in de zorg en niet thuis – was het lang niet altijd ‘business as usual’. Wanneer wij in opdracht van een woningcorporatie gevels renoveren maken wij normaal gesproken een afspraak wanneer je langskomt en je deelt mee wanneer het werk af is. Nu moet je het de bewoner expliciet vragen of je kunt komen werken en die geeft daar al dan niet toestemming voor. We komen in de tuin en aan de voorkant van de gevel en dergelijke. We nemen natuurlijk de anderhalve meter in acht, en verwachten dat ook van de bewoner. Wat we wanneer komen doen schrijven we in een brief die we vooraf bezorgen. Een belangrijk verschil met voorheen is dat we de bewoner véél meer informeren.

Bewonersconsulente

Al onze medewerkers hebben een vest aan waarop staat dat je anderhalve meter afstand moet houden. In de praktijk blijkt dat ook meestal goed te gaan, gelukkig. Maar ook weleens niet.

Werkzaamheden op balkons bij bewoners bij wie je door het huis moet om er te komen, schuift soms weken op. Het is afhankelijk van de persoon die er woont of hij toestemming geeft of niet. Over het algemeen gaat dat vrij aardig. Maar er zijn ook bewoners die contact hebben met mensen in de risicogroep of zelf tot de coronarisicogroep behoren. Die willen dan even niet meewerken. Dat begrijp ik best en respecteer ik. Dan schuift het werk gewoon een aantal weken op. Als een bewoner echt dwars gaat liggen dan schakelen we een bewonersconsulente van de corporatie in die de opdracht heeft gegeven. Zij moet dan de toestemming van die bewoner voor elkaar zien te boksen.

Zo heb ik in Utrecht ook nog een klusje liggen. Daar is een regenpijp kapot en er moet wat metselwerk hersteld worden. Dat wacht nu al zes weken. Nu de maatregelen wat versoepeld zijn mogen we aan de slag. Op een andere manier dan door het huis kun je er niet komen. Het is aan de achterkant van een woning en een steigertje kun je er niet kwijt. Tegen dit soort vertragingen lopen we op. Je moet dus flink schuiven in je planning. Nu moet ik zeggen dat je er bij grotere klussen minder last van hebt.

Dát noemen wíj intelligent …

Wat we doen aan coronamaatregelen? We pakken het ‘intelligent’ aan en nemen onze verantwoordelijkheid. Precies zoals onze premier het wil. Normaal gebruiken we allerlei beschermingsmiddelen, ook mondkappen, omdat we te maken hebben met veel stof bij hak- en breekwerk. Dus dat deden we al. We proberen zoveel mogelijk met ploegen te werken met dezelfde medewerkers. Daarmee vormen die ploegen een soort huishouden. Daar hoort ook bij dat we met maximaal  twee collega’s in de auto zitten. Omgaan met elkaar is dan toegestaan. Dát noemen wíj intelligent … En we zien dat het werkt. Er is totaal niet meer ziekteverzuim geweest de afgelopen drie maanden dan anders. Sterker nog: minder ziekteverzuim. Er was niet eens iemand verkouden, voor zover ik weet.

Daarom zien we ook, nu de regels wat meer worden losgelaten, dat we vrijer met elkaar omgaan. 

Aanvankelijk hield iedereen zich strikt aan alle regels. Je ziet nu dat het een beetje verwatert. Oké, we geven elkaar nog geen hand, maar de anderhalve meter lukt lang niet altijd meer. Als je niet ziek bent, wat is er dan eigenlijk aan de hand? We zijn wat mij betreft goed bezig.